Bütyök kezelése gyógytornával

A bütyök (Hallux Valgus) az egyik leggyakoribb láb deformitás, ami elsősorban nőket érintő probléma. A nagylábujj a többi ujj felé mozdul el és a láb belső oldalán, fájdalmas csontkinövés jön létre, ami gyakran kidörzsölődik és ki is sebesedhet.

A bütyök létrejöttét általában lúdtalp előzi meg. A deformitás kialakulásáért a genetikai hajlam mellett elsősorban a láb kis izmainak gyengesége, a helytelen testtartás, az előláb túlzott terheltsége és a magassarkú, vagy túl szűk fejrészű cipők viselése a felelős. Kisebb deformitás esetén műtét nélkül megelőzhető a további romlás és csökkenthető a fájdalom is.

Hogyan kezelhető a bütyök?

A legfontosabb a megfelelő lábbeli kiválasztása. A cipő legyen teljesen lapos, rugalmas, puha talppal és széles fejrésszel, lehetőleg legyen kerekorrú, hogy a lábujjak kényelmesen elférjenek benne. A lesüllyedt talpboltozatok megtámasztására egyedileg készített talpbetét viselése javasolt.

Éjszakára lehet használni erre a célra kifejlesztett lábujjsínt, ami a nagylábujjat a megfelelő helyzetben rögzíti.

Fontos a boka és a láb izomegyensúlyának helyreállítása, a láb stabilitásának és mobilitásának fejlesztése. Ízületi- és lágyrész mobilizációs manuálterápiás technikákkal lehet segíteni a normál ízületi mozgásterjedelem visszaállítását. A talp kis izmainak megerősítésére alkalmas a mezítláb járás természetes talajon, amit érdemes célzott gyógytorna gyakorlatokkal kiegészíteni. A láb rendszeres tornáztatása mellett kinesio tape is használható. A szakszerűen felhelyezett kinesio tape a láb ízületeit a megfelelő pozícióba segíti, és ott tartja a mozgások során.

A következőkben megosztok néhány gyógytorna gyakorlatot, ami a kezdődő bütyök kezelésére alkalmas:

A gyakorlatokat eleinte mindenképp ülésben végezd.

  1. Helyezz egy teniszlabdát a talpad alá és a labda gördítésével a saroktól a lábujjak vonaláig masszírozd végig a talpad.
  2. Tegyél egy kisméretű törölközőt a talpad alá és a lábujjak behajlításával húzd magad felé a törölközőt, majd nyújtsd vissza a lábujjakat.
  1. Tedd talpra a lábakat, emeld fel együtt az összes lábujjat és próbáld őket eltávolítani egymástól amennyire csak tudod, néhány másodpercig tartsd ki, majd enged vissza az ujjakat a talajra.
  1. A lábak maradjanak talpon, ebben a helyzetben próbáld meg először csak a nagylábujjat megemelni a többi ujj emelése nélkül, majd engedd vissza. Most a nagylábujjat szorítsd le és a többi ujjat emeld el a talajtól. Felváltva ismételd a két mozdulatot.
  1. A lábak talpon vannak, a sarok emelésével állj lábujjhegyre a nélkül, hogy a sarok kifelé fordulna és tartsd ki ezt a helyzetet 10 másodpercen keresztül, majd tedd vissza a sarkat a talajra.

https://www.physio-pedia.com/Hallux_Valgus

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.